Harkány szállás    harkányi szállodák
Hirdetés

Látnivalók Harkányban és környékén

Add a Startlaphoz

Harkány a Villányi-hegység lábánál északi szelektől védve, festői környezetben helyezkedik el. Környéke kirándulásokra igen alkalmas.
Ha Harkányba látogat és van ideje kirándulni, ezeket érdemes a lentebb felsoroltakat is megnézni.


Látnivalók Harkányban

Katolikus templom és templomkert

1990-es években épült templomnak a külső falán Jézus szenvedésének története látható. Érdekessége, hogy tűzzománc technikával készített Morvai László.
A Stációk folytatását a templom kertjében követhetjük nyomon, melyen megtaláljuk a magyar történelem kiemelkedő embereit és a jeles eseményeket is.


Református templom (Harkány, Kossuth u. 64.)

1802-ben épült késő barokk, copf stílusban, a gyógyfürdővel párhuzamos Kossuth Lajos utcában, amely ma műemlék védelem alatt áll.
A templom mellet található, az 1500-sa években, Siklóson tevékenykedő Sztárai Mihály reformátor mellszobra.
1798 márciusában kezdte a harkányi református közösség a templom építését és 1802- fejezték be.


Terehegyi református templom (Harkány, Terehegyi u. 1/A )

A terehegyi városrész dombján található templomot 1798-ban építették, mely jelenleg szintén műemléki védettséget élvez.
A kőtemplom a falu népességének összefogásával épült meg, melyben egy XVIII. századi orgonai s található. Melyet Pécsváradról hoztak át.
A templomot 1988-ban újították fel.


Zsigmondy sétány, park

Zsigmond Vilmos tervei alapján hozták felszínre először a harkányi gyógyvizet és róla nevezték el a fürdőtől délre elhelyezkedő parkot, ahol képzőművészeti alkotásokat találhat a sétautak mentén. A 40 holdas parkban padokon lehet kipihenni a séta fáradalmait.


Harka kút

A Zsigmond parkban található a Zsolnay alapanyagú szökőkút, mely a harkányi legendájához kapcsolódó motívomokból tevődik össze. 2000-ben állítottá fel.


Országalmás csobogó

Szintén 2000-ben állították fel a Zsigmond parkban, mely Vajda László és Karmerer Tamás készített.


Futó László Pál Múzeum (Harkány, Szent István u. 40.)

Többdimenziós művek tárlata, a galériában kortárs művészek havonta változó kiállítása.
A földszinten található műalkotások egyedül álló módon, egy speciális szemüveg segítségével több dimenzióban tárulkoznak fel a látogatók előtt.


Harkányi Strand- és Gyógyfürdő

Ezt nem érdemes kihagyni!Látnivalók Siklóson

Malkocs bej dzsámi

Siklós - Malkocs bej dzsámi

Az ország déli vidékének török emlékekben való gazdagságát a siklósi Malkocs bej dzsámi is mutatja. Építése a XVI. század közepére tehető, amikor az épületet egy íves kupola borította és minaret is tartozott hozzá. Az azóta átalakított templom az építkezés formai megoldásait tekintve a balkáni török épületekkel mutat rokon vonásokat.Siklósi Vár

Siklós, a középkori magyar délvidék egyik főúri központja. A Tenkes-hegy előterében álló szirten a XIII. század vége óta emelkedik vár. A magyar történelemben kiemelkedő szerepet játszó Gara-család birtokközpontjaként épült ki a reprezentatív főúri rezidencia a XIV-XV. század fordulójától; Zsigmond királyt is itt tartották őrizetben mintegy fél évig. Késő gótikus várkápolnája egyedülálló hazánk területén.
A 150 éves török uralom után a Batthyány-család építtette újjá a várkastélyt, Siklós - Siklósi Vár a család címere a barbakán-bástya homlokzatát díszíti.
A Tenkes kapitánya c. filmsorozat szereplőit bemutató panoptikum, valamint egy másik, a feudális Magyarország kínzó eszközeit bemutató látványos múzeum és a híres pécsi kesztyűgyártás múltját és termékeit felvonultató hangulatos kiállítás érdemel figyelmet. Érdemes még megtekinteni a "HatárŐrségben" címmel megnyílt, hadtörténeti kiállítást, amely a határőrizet történetét mutatja be a kezdetektől, napjainkig.
Honlap»Látnivalók Villányban

Bormúzeum

Villány - Bormúzeum

Szabadtéri Szoborpark

Villány - Szabadtéri Szoborpark

Látnivalók Pécsett

Akvárium-Terrárium

7621 Pécs, Munkácsy u. 31.
Ajánljuk: a hüllők titokzatos világa iránt érdeklődőknek. Pécs belvárosában, Európában egyedülálló helyszínen, 10 méterrel a föld alatt, egy középkori pincerendszerben működik Magyarország legnagyobb akvárium-terráriuma. A közel 160 állatfajt bemutató g yűjtemény túlnyomó többsége kígyó, gyík, hal, de mellettük kisebb számban titokzatos ízeltlábúak és különleges emlősök láthatók. Tananyaghoz kapcsolódó órákon, valamint rendezvényeken állatsimogatóval is kedveskednek a kis vendégeknek.


Állatkert a Mecseken

7621 Pécs, Angyán János u.
Ajánljuk: a magyar és egzotikus állatok barátainak. A festői Mecsek hegység oldalában található a 3, 5 ha-os klasszikus állatkert, ahol több mint 30 éve tartanak nyári táborokat, melyeken a résztvevő gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek az itt élő állatokkal.


Bazilika

7621 Pécs, Szent István tér


Pécs - Bazilika

Dóm Múzeum (Kőtár)

7621 Pécs, Káptalan u. 8.


Gázi Kászim pasa dzsámija

7621 Pécs, Széchenyi tér


Havi-hegyi kápolna

7621 Pécs
A templomot a pécsiek építették az 1690. évi pestis-járvány elmúltának emlékére. Végső formáját az 1780-ban bekövetkezett tűzvészt követően kapta copf stílusban.


Idrisz baba türbéje

7621 Pécs, Nyár utca 8.


Jakováli Hasszán pasa dzsámija

7621 Pécs, Rákóczi u. 2.


Janus Pannonius Múzeum - Néprajzi Kiállítás

7621 Pécs, Rákóczi út 15.
Baranya megyei népcsoportok hagyományos kultúrája a millenium és a századelő idejétől az 1950-es évekig.


Mecseki Bányászati Múzeum

7621 Pécs, Káptalan u. 3.


Mecseki Dinoszaurusz - Érdekességek a Mecsek földtörténetéből

Magyarország legrégebbi és legismertebb dinoszauruszát 40 éve fedezték fel. A Mecseki dinoszaurusz (tudományos nevén Komloszaurusz) igazi Hungaricum, Pécs büszkesége.
Ebből az alkalomból 2005 óta állandó és ingyenesen megtekinthető kiállítás nyílt a pécsi Tv-torony-kilátó presszó szintjén.


Memi pasa fürdője

7621 Pécs, Ferencesek utcája 35.


Ókeresztény Mauzóleum

7621 Pécs, Szent István tér
A kétszintes építmény felső része kápolna volt, az alsó szintje pedig bibliai eredetű falfestményekkel díszített sírkamra. Ma e sírkamra látható.


Pécsi Galéria

7621 Pécs, Széchenyi tér 10.


Pécsi Tudományegyetem botanikus kertje


Pintér-kert Arborétum


Postapalota


Püspöki Palota


Szerecsen Patika - Patika Múzeum


Zsolnay Mauzóleum


Zsolnay Múzeum


Zsolnay-kút