Harkány szállás    harkányi szállodák
Hirdetés

Harkány fürdő története

Add a Startlaphoz

Mintegy két évszázaddal ezelőtt, amikor Harkány még a siklósi váruradalomhoz tartozott, a földesúr árkoltatta, csatornáztatta a harkányi mezőséget, amelyen abban az időben valóságos iszapmocsár gőzölgött. A munkálatok közben figyelték meg a napszámosok, hogy a meleg víz és iszap, amelyben mezítláb állva naphosszat dolgoztak, enyhíti a reumás fájdalmakat.

Harkány fürdő a XX. század elején

Hamarosan bekerítették, medencét, emeletes fürdőszállót építettek,a környéket parkosították, kutakat fúrattak.

1866-ben Zsigmondy Vilmos bányamérnök és geológus (a budapesti margitszigeti és városligeti mélyfúrások irányítója) artézi kutat fúrt, hogy a feltörő forrás helyét a alsóbb rétegekben megállítsa.

A vizet vegyelemezték s ezután kezdődött meg a fürdő kialakítása. Évtizedeken át sok tízezer beteg zarándokolt el a harkányi vízhez.

Az egymást váltó bérlők azonban nem gondoskodtak sem a bővítésről, sem a karbantartásról s a fürdő fokozatosan veszített jelentőségéből.

1949-ben a Harkány fürdőt államosították. Kibővítették a termálfürdőt, új csőhálózatot fektettek le, növelték a kádakat, új medencéket, kabinsort építettek, korszerű egészségügyi ellátással.

A fokozódó vízszükséglet kielégítésére 1960-ban új kutat is fúrtak, amik 62-63 °C hőmérsékletű kénes gyógyvízzel látja el a fürdőtelepet.

A harkányi gyógyvíz és iszap alkalmas a reuma és összes válfajai, ízületi és izomcsúz, ízületi gyulladások után visszamaradt merevség, törések és egyéb balesetek utáni mozgásszervi utókezelések, köszvény, isiász, csúzos eredetű izombénulás, idült bőrbántalmak, szervi bántalmak, különösen máj-és lépmegbetegedések, női betegségek (krónikus gyulladások, sterilitás, műtétek utáni összenövések), anyagcsere-betegségek gyógyítására.

Harkány fürdő

Az ivókúra és belégzés a garat, gége, és légcső idült hurutjai, a gyomor és bélrendszer idült hurutos megbetegedései és idült székrekedés kiváló gyógymódja. A harkányi gyógyvíz legjellemzőbb alkotórésze a biológiai szempontból nagy aktivitású szénoxiszulfid (carbon sulfid), amely gáz formájában van a vízben. A harkányi gyógyvíz az egyetlen a világon, amelyben ez a vegyület megtalálható!

Az izotópos vizsgálatok kimutatták, hogy az kb. 150-szer gyorsabban szívódik fel a bőrön át, mint a szulfát kén. A nemzetközi megállapodás szerint ahhoz, hogy valamely ásványvizet kénes víznek nevezhessük, literenként legalább 1 mg szulfid-ként kell tartalmaznia. A harkányi gyógyvízben ennek a 7-8-szorosa található! A harkányi víz hőmérséklete és kéntartalma együttesen biztosítja a víz kiváló gyógyhatását.

A szív és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők használat előtt kérjék ki a kezelőorvosuk véleményét.